Datum a Čas: Úterý 17.1. 20:00 na IGS .
Český tým je po čtyřech kolech stále bez porážky, a tak s jedinou remízou vládne čelu tabulky. Ta pravá zkouška však pro české hráče začne v úterý. Jejich pátý soupeř, Ukrajina, zahájí sérii těžkých utkání (po Ukrajině Rusko, poté Francie a Rumunsko). V nich kluci potřebují získat cenné body, aby si zajistili místo mezi prvními 4 postupujícími týmy.

 

Ukrajina postavila silný tým:
1. deska – Artem Kachanovskyj 1p – Díky svému klidnému a tvarově preciznímu stylu býval jedním z mála Evropanů, který byl schopen čelit záplavě korejských inseiů. Po krátké přestávce se vrátil minulý rok na go scénu vítězstvím v profesionální kvalifikaci. Lukášovi, který bude jeho soupeřem, může dodat kuráž fakt, že v tomto ročníku má Artem v lize týmů skóre 1:3.
Tip redakce: partie bude těsná až do posledních tahů. Lukáš vyhraje o 1.5 bodu.

 

2. deska – Andrij Kravec 7d – Tento houževnatý bojovník býval vždy ve stínu svého přítele Artema. Aby překonal tuto překážku, odjel studovat Go do Číny, kde piloval své dovednosti ve škole určené pro mladé talentované hráče. Bohužel i přes veškerou snahu v minulém roce opět selhal v profesionální kvalifikaci. Jak jinak než opět s Artemem. Zdá se, že Andrij v sobě nese něco, co mu zabraňuje vítězit na velkých turnajích. Na druhou stranu v jednotlivých zápasech je hrozivý soupeř a s kladným skórem 3:1 určitě nedá Honzovi Horovi nic zadarmo.
Tip redakce: Po tuhém boji s pár overplayi Jan Hora přepočítá svého soupeře a hra skončí okolo tahu 150.

 

3. deska – Bohdan Zhurakovskyj 6d – Bohdana si mnozí pamatují z turnaje v Pardubicích roku 2007. Tenkrát neznámý ukrajinský hráč porazil 3 špičkové české hráče (Šimara, Nechanický, Jurek) a skončil druhý, poražen pouze Honzou Horou. V posledních letech se jeho rating potuluje kolem 2560 a se skórem 2:2 bude vyrovnaným soupeřem pro geniálního Jana Prokopa.
Tip redakce: I přes špatné zahájení se Jan udrží ve hře, a díky chytré kombinaci, již Bohdan podcení, získá zpět vedení. To udrží až do konce partie.

 

4. deska – Dmytro Bogatskyy 6d – Tato žijící legenda byla vždy známa především pro dovednosti v oblasti tsumego a koncovky. Na turnajích ze své matematické hlavy chrlíval zajímavá tsumego, která se zrovna naučil a hravě tyto techniky používal v partiích. Jeho skóre 4:0 je velice působivé a potvrzuje, že hra na internetu mu vyhovuje.
Tip redakce: silné stránky Dmytra jsou stejně tak silnými stránkami Martina. Můžeme se těšit na pragmatickou partii, ve které zvítězí neúnavnost a bojový duch našeho krajana.

 

Celkový tip 4:0
 Ale, jak jistě dobře víte, ve sportu není nikdy nic jisté, tak nezapomeňte našim borcům fandit v tomto důležitém utkání!

 

Česko Ukrajina 0:4
1. Lukáš Podpěra 7-dan (Lukan) Artem Kachanovskyj 1-pro (artem9212) W+R
2. Jan Hora 6-dan (JanHora) Andrij Kravec 7-dan (Nighthawk) B+R
3. Jan Prokop 6-dan (krabicka) Bohdan Zhurakovskyj 6-dan (Bohdan) W+R
4. Martin Jurek 5-dan (FieldMouse) Dmytro Bogatskyy 6-dan (Dika) B+9.5

 

korektura Bronislavem Snídalem (jenž není členem redakce a nepodílí se na tipech redakce).