Začátkem června bude v japonském Shimane probíhat Mistrovství světa amatérů. Několik špičkových hráčů evropských zemí se letos vzdalo účasti, protože hráli na profesionální kvalifikaci a v případě jejich vítězství by se MS nemohli účastnit (jejich země by pak na MS nebyla zastoupena). Z těchto důvodů za Česko nevyrazil mistr republiky Lukáš Podpěra, ale 2. náhradník Jan Šimara.

Všichni jsme zvědaví na první vystoupení Honzy na této prestižní akci. V roce 2019 se sice ještě nezúčastnil žádného turnaje, ale to neznamená, že by na go zapomněl. Především díky jeho skvělým výsledkům v online partiích má náš tým stále šanci kvalifikovat se do finálového turnaje ME týmů. Navíc Honza je typ hráče s pevnými nervy, který hraje dobře v důležitých hrách (viz jeden z největších úspěchů českého go – EGC 2012)

Zpravidla je několik partií přenášeno na různých internetových serverech, tak doufejme, že se náš reprezentant na přenos probojuje. Úvodní kolo startuje 2. června ve 2:30 českého času. Turnaj teprve před pár hodinami zveřejnil internetové stránky, které se v tuto chvíli vylaďují. Lze však předpokládat, že výsledky půjde vyčist zde.

Cristóbal Bravo Marván (Mexiko) +
Thomas Koller (Švýcarsko) +
Fu-te Yang (Taiwan) –
Simão Gonçalves (Portugalsko) +
François Gonze (Belgie) –
Dmytro Bogackij (Ukrajina) –
Andrew Kay (Velká Británie) +
Jesse Savo (Finsko) +

Výsledky

Konečné pořadí:
1. Wang Chen 7-dan, CN, 8b.
2. Lee Jae-sung 7-dan, KR, 7b.
3. Chan Naisan 7-dan, HK, 6b.
4. Albert Yen 7-dan, US, 6b.
5. Pál Balogh 6-dan, HU, 6b.
6. Wu Qiyou 7-dan, CA, 6b.
7. Dmytro Bogackij 6-dan, UA, 6b.
8. Tsubasa Kawaguchi 7-dan, JP, 5b.
9. Kwa Jie-hui 6-dan, SG, 5b.
10. Fiashal Umar Fitrah 5-dan, ID, 5b.

17. Jan Šimara 6-dan, CZ, 5b.