Od čtvrtka do neděle se ve Štrasburku odehraje turnaj, na kterém se jednomu člověku splní sen tisíců hráčů – kvalifikuje se jako sedmý evropský profesionál. Ve dvojité eliminaci bude o tento titul hrát šestnáct pátých až sedmých danů a ČR je jedna ze zemí, které do boje vyšlou dva reprezentanty. Představme si vybrané hráče.

Cornel Burzo

Rumunský matador ukazuje, že není nutné přenechávat čelní pozice mladým hráčům. Na prahu čtyřicítky dosáhl svého historicky maximálního ratingu (2682) a je překvapivým favoritem kvalifikace. Roku 2014 mu šanci na profi titul zmařil až v poslední partii Pavol Lisý a o rok později též ve finále Ilja Šikšin.

Lukáš Podpěra

Nejsilnější český hráč ověnčený na domácí scéně mnoha tituly a superlativy patří do špičky i mezi evropskými amatéry. Účastnil se všech předchozích kvalifikací (2014-2017), kde ho v roce 2014 dělila od profesionálního titulu pouze prohra s Alim Jabarinem. Se svým teritoriálním go podává výborné výkony a zbývá popřát tu prchavou trošku štěstí, aby se mu podařilo dosáhnout na příčku nejvyšší.

Stanisław Frejlak

Vycházející polská hvězda o sobě v posledních letech dává na evropských kolbištích hodně slyšet a nepochybně se bude snažit připojit k Mateuszovi Surmovi jako druhý polský profesionál – a velmi reálně může uspět.

Následují Anton Černych, Viktor Lin (finále kvalifikace 2017), Tanguy Le Calvé (naděje přinést profesionální titul do západní Evropy), Dominik Bővíz, Rob van Zeijst, Rémi Campagnie, Jonas Welticke, Vjačeslav Kajmin, Sinan Djepov (jeden ze dvou bulharských hráčů v evropské databázi).

Ondřej Kruml

Druhý český reprezentant hraje kvalifikaci prvně a bude útočit z druhé poloviny startovního pole. Nicméně na nedávném finále evropské Grand Prix a grandslamové kvalifikaci ukázal, že nikomu není radno ho podceňovat a od větších úspěchů ho zadržely jen těsné prohry z vyhraných pozic (Ilja Šikšin, Cornel Burzo, Anton Černych).

Zástup uchazečů uzavírají Óscar Vázquez (mladý a sílící Španěl), Amir Fragman a Schayan Hamrah.

Turnaj začíná ve čtvrtek 14:30, pro další informace sledujte stránky EGF nebo tento článek.