Vláďa napsal reportáž z návštěvy amerického go kongresu. Obvykle bychom tento typ článku umístili mezi novinky ze světa, ale příšel nám tak pěkně napsaný a zajímavý, že ho hrdě věšíme na první stranu Gowebu. 🙂 Přeji pěkné čtení a předávám slovo Vláďovi:
pár fotek od Vládi


Na jaře jsme se s Lenkou rozhodli, že jednou navštívíme US Go Congress, ať máme porovnání s evropským. Impuls k návštěvě letošního byl trochu zvláštní, kliknul jsem na pozvánku: vidím Madison – Wisconsin, vůbec jsem nevěděl, kde to leží. Na mapě jsem zjistil, že Madison je kousek od Chicaga – malé město mezi 2 jezery a hrací místo je na břehu „na pláži“. Vypadalo to dobře a skutečnost byla ještě lepší.

Hrálo se v historické budově Wisconsin University – příjemné luxusní prostory, něco jako pražské Karolinum, dost velké pro 350 hráčů (americké kongresy nemívají víc). Kongres trvá týden a vměstnají se do něj skoro všechny akce, které známe z evropského kongresu. Open na 6 kol, Masters (profi špička a pár dalších), ženy, páry, senioři a hlavně hodně malých turnajů pro děti a mládež.

Složení hráčů bylo dost jiné než jsme zvyklí: a) hodně lidí nad 70 let (staří bílí zakladatelé amerického go), b) hodně Číňanů, napůl amerických a napůl z Číny, c) poměrně málo mladých lidí a vůbec žádné bílé děti. Jsem rád, že v Evropě to vypadá jinak, tady nás ještě Východ nepřeválcoval. Na malém počtu mladých se mohlo podílet i startovné a další náklady: startovné 420 dolarů (500 po pozdější registraci), ubytování na koleji 40/osoba/noc.

Ta kolej byla jediná věc, která nás „šokla“ negativně, něco jako Strahov před 40 lety. Jinak Madison je krásné univezitní město s Capitolem na malém kopci, super vyprojektované od počátku, upravené až téměř dokonale, evidentně bohaté s minimem žebrajících osob. Všichni lidi na Kongresu i ve městě velmi příjemní, no problems. (a jako malý bonus: mezi hlavními pořadateli byla i Lisa Scott, která studovala rok v Praze, občas přišla do klubu Můstek, umí česky)

Pořadatelé fungovali normálně, vše začínalo plus mínus načas, ale vypadalo to, že my jsme o dost profesionálnější. Např. kromě Open se nepoužívaly kompy pro losování, vše ve stylu tužka a papír, Open pro výsledkovou listinu používal ten nepřehledný styl startovních čísel (místo aktuálního pořadí hráče). A především nikde žádné finanční ceny. Cen bylo na závěr spousta, ale pouze poukázky na knihy nebo materiál. Spousta opravdu bez přehánění, např. Lenka dostala cenu za druhé místo mezi hráčkami 4-6. kjú na bočním turnaji žen.

Naše výsledky byly lehce nad 50%, což pro mě bylo zklamání, ale nejel jsem tam vyhrát. Číňani byli silní. Chtěl jsem vyhrát turnaj seniorů, ale hrál se handicapově. Americké 1. dany jsem ve čtyřšutru rozmázl, ale korejský 2. dan se silou 5. danu už nešel. Můžeme se pochlubit vítězstvím v turnaji dvojic (a zatajit, že se hrál pouze na dvě kola, takže tam bylo 15 vítězů).

Celkově jsme byli s výletem spokojení, super akce. Volnou středu jsme použili na pokus o obejití jezera (nepodařil se, 40 km a problémy se soukromými pozemky u vilek). Dva dny před Kongresem i po něm jsme strávili v Chicagu, jak nemusím mrakodrapy, tak ty chicagské jsou fakt krásné, Art Institute zabere celý den, …. Příští US Go Congress se koná v Coloradu u Estes Park v horském hotelu ve výšce 2500 m, ve Skalistých Horách. Ohromně lákavé místo, tak budeme mít těžké rozhodování Ukrajina x Amerika.

VD