V době, kdy již začaly přípravy na čtvrtou sezónu Ligy družstev, stále zbývá odehrát finále té třetí. To se totiž z důvodu koronavirových opatření přesunulo z června na září. Z kvalifikace opět postoupila čtyři družstva, která dostanou možnost si zahrát o putovní pohár na malebném statku Perlová Voda nedaleko Ohře. Jakožto hlavní organizátor akce bych se rád omluvil za opomenutí tradičního ohlednutí za kvalifikací, proto bych rád výsledky částečně zrekapituloval zde.

Na prvních dvou místech zakončila kvalifikaci stejně jako loni pražská družstva Můstek a Weiqi Club. Obě poztrácela však mnohem více bodů než v předchozím roce, ale i tak budou ve finále patřit opět k favoritům. Plzeň již po minulé sezóně avizovala velké změny a ty se také konaly. Zkušené posily Jiří Emmer a Zbyněk Dach pomohly družstvu se propracovat na třetí příčku a po cestě porazit například Můstek. Právě tyto dvě opory však budou plzeňskému družstvu ve finálovém klání hodně chybět, což Plzeň staví do role outsidera. O čtvrté postupové místo vedla dlouhý boj hned čtyři družstva. Postup So-Imba S zajistil v úplně poslední dohravané partii kvalifikace Ondřej Fidrmuc vítězstvím nad Michalem Nemčokem z Frýdku-Místku. Ve finále rozhodně nebude proti pražským klubům bez šancí. Naopak družstvo So-Imba O s nabitou soupiskou působilo v sezóně velmi laxně a kapitán Jan Prokop sám na postup nestačil. Do baráže se nakonec propadlo družstvo klubu Brno, přestože v průběhu sezóny zvítězilo například nad Weiqi Clubem Praha. V baráži dokonce Brno prohrávalo proti Košicím již 0:2, ale nakonec dokázalo klání otočit a udržet si prvoligovou příslušnost. Poslední místo obsadil B-tým pražského Můstku a sestoupil tak do druhé ligy. Do počtu však rozhodně nebyl, protože své dva body ukořistil na dvou nejsilnějších týmech. Jak již bylo zmíněno, poprvé se hrála i druhá liga, kterou s přehledem vyhrály Karlovy Vary pod vedením bývalého „Plzeňáka“ Tomáše Grossera a do příští sezóny o patro výš se netají ambiciozními cíly. Celkově se ročníku 2020/2021 zúčastnilo 15 družstev a zdá se, že jejich počet bude nadále narůstat.

Během finálového klání je pro účastníky připraveno několik doprovodných akcí, jelikož areál Perlová Voda disponuje velmi bohatou nabídkou aktivit. Pokud byste chtěli přijet podpořit své favority nebo se prostě jen turnaj navštívit, neváhejte kontaktovat organizátory. Veškeré informace naleznete v propozicích. Bude také možné sledovat přenosy prvních desek na KGS pod účty CZteams1 a 2, o které se postará hlavní rozhodčí Aleš Cieplý.

Fotogalerie

Zápisy partií

Výsledky:

# Družstvo Zápasy MP BP Desky Skóre
1 Weiqi Club Praha 3 5 9 2-2-2-3 2-1-0
2 So-Imba S 3 4 8 3-2-1-2 1-2-0
3 Praha-Můstek A 3 3 6 1-1-3-1 1-1-1
4 Plzeň 3 0 1 0-1-0-0 0-0-3

1. kolo:
Praha-Můstek A – So-Imba S 2:2
Vladimír Daněk 5-dan – Ondřej Kruml 6-dan
Petr Winkelhöfer 5-dan – Ondřej Fidrmuc 4-dan
Daniel Konopáč 3-dan – Tristan Defer 2-dan
Jaromír Javůrek 3-dan – Leon Defer 1-kyu

Weiqi Club Praha – Plzeň 4:0
Lukáš Podpěra 7-dan – Jakub Mírka 3-dan
Petr Kouba 4-dan – Jiří Georgiev 1-dan
Michal Timko 3-dan – Milan Douděra 3-kyu
Ondřej Dlouhý 1-dan – Josef Gulaši 12-kyu

2. kolo:
Praha-Můstek A – Plzeň 3:1
Vladimír Daněk 5-dan – Jakub Mírka 3-dan
Petr Winkelhöfer 5-dan – Jiří Georgiev 1-dan
Daniel Konopáč 3-dan – Milan Douděra 3-kyu
Jaromír Javůrek 3-dan – Josef Gulaši 12-kyu

Weiqi Club Praha – So-Imba S 2.2
Lukáš Podpěra 7-dan – Ondřej Kruml 6-dan
Petr Kouba 4-dan – Ondřej Fidrmuc 4-dan
Michal Timko 3-dan – Tristan Defer 2-dan
František Čáha 1-kyu – Leon Defer 1-kyu

3. kolo:
Praha-Můstek A – Weiqi Club Praha 1:3
Vladimír Daněk 5-dan – Lukáš Podpěra 7-dan
Petr Winkelhöfer 5-dan – Petr Kouba 4-dan
Daniel Konopáč 3-dan – Michal Timko 3-dan
Jaromír Javůrek 3-dan – Ondřej Dlouhý 1-dan

Plzeň – So-Imba S 0:4
Jakub Mírka 3-dan – Ondřej Kruml 6-dan
Jiří Georgiev 1-dan – Ondřej Fidrmuc 4-dan
Milan Douděra 3-kyu – Tristan Defer 2-dan
Josef Gulaši 12-kyu – Leon Defer 1-kyu