Vážení hráči a příznivci go,

v návaznosti na aktuální světové dění bylo jedním z bodů k projednání na Valné hromadě konané dne 26. 2. 2022 také vyjádření České asociace go k ruské invazi na Ukrajinu. Česká asociace go invazi odsuzuje a považuje toto chování za nepřijatelné.

Česká asociace go dále vyzývá IGF & EGF a doporučuje svým hráčům následující:

1. Česká asociace go s okamžitou platností doporučuje svým členům nenastupovat k partiím proti hráčům z Ruské federace a Běloruské republiky na všech oficiálních turnajích a soutěžích. V případě odstoupení Čecha od partie s ruským hráčem nevzniknou žádné postihy, a to i přestože by docházelo tímto činem k porušení herního řádu ČAGo.

2. Česká asociace go deklaruje, že reprezentanti z Ruské federace a Běloruské republiky nejsou vítáni na Juniorském mistrovství Evropy 2022 v Praze.

3. Česká asociace go vyzývá Mezinárodní federaci go a Evropskou federaci go, aby zakázala účast hráčů z Ruské federace a Běloruské republiky na všech oficiálních turnajích a soutěžích.

4. Česká asociace go vyzývá Mezinárodní federaci go a Evropskou federaci go, aby pozastavila členství Ruské federace go a Běloruské republiky.

Oficiální dopis EGF, IGF a všem členům EGF v AJ / Statement of the Czech Go Association on the events in Ukraine EN

Oficiální dopis EGF, IGF a všem členům EGF v ČJ / Statement of the Czech Go Association on the events in Ukraine CZ