Ve středu 12. října se odehrálo úvodní kolo nové sezóny České ligy družstev. Do letošního ročníku se přihlásilo 22 týmů, které byly opět rozděleny do tří výkonnostních úrovní. V první lize hraje sedm družstev z loňského ročníku a jeden postoupivší nováček ze Slovenska. Těchto osm družstev se utká každé s každým. Čtyři nejlepší z první ligy opět postoupí do živého finále, které se s vysokou pravděpodobností bude opět konat začátkem léta na stejném místě v Třebízi. Družstvo na posledním místě poté sestoupí do druhé ligy. Ve druhé lize se nachází sestoupivší družstvo z loňské první ligy, jeden nováček, jedno zbrusu nové družstvo a samozřejmě pět družstev z loňské druhé ligy. Vítěz pak postoupí do první ligy a druhé nejlepší družstvo dostane možnost bojovat o postup v baráži proti předposlednímu z ligy první. Družstvo na posledním místě pak sestoupí do nížší soutěže. Třetí liga se rozšířila o nové B-týmy a také o jedno slovenské nové družstvo. Celkově zde tedy nastoupí šest družstev. Zde vítěz postoupí do druhé ligy a vicemistr dostane možnost bojovat o postup v baráži proti předposlednímu z druhé ligy.

Projekt „All-Star“ rozrůstajícího se brněnského klubu So-Imba se v loňské sezóně nesetkal s úspěchem. A tak po odmlce opět rozložil síly do družstev „S“ (Scurge) a „O“ (Omino), která se utkala hned v prvním kole a zápas skoncčil remízou. Ondřej Kruml a Jan Prokop nakonec nastoupili proti sobě, ale tým vedený druhým jmenovaným zatím nenasadil svoji velkou posilu Jana Šimaru. Praha-Můstek slavil v minulé sezóně titul, a tak nepotřeboval provádět příliš velké změny. I bez nepříliš aktivního Jana Hory má tento tým na soupisce záplavu zkušených 5-danů (Jurek, Daněk, Winkelhöfer), se kterými může směle pomýšlet na obhajobu poháru. Weiqi Club Praha by rád napravil loňskou nepodařenou sezónu, k čemuž by mu měli na spodních deskách pomoci i dva progresivní hráči nastupující loni spíše ještě za B-tým – František Čáha a Jan Komín. V minulém ročníku se ukázalo, že ani čisté skóre kapitána Lukáše Podpěry nemusí zaručit úspěch… Na výkonech nejsilnějšího hráče týmu Ondřeje Šilta bude ostatně záviset i úspěch Karlových Varů, které loni skončily na solidní třetí příčce. Tato tři družstva odstartovala sezónu přesvědčivými výhrami. Znatelně skromější cíle než v minulých sezónach budou mít hráči Unionu Plzeň. Bez Jiřího Emmera na soupisce se budou soustředit především na poklidnou záchranu v soutěži. Uvidíme, zda se už do hry dostane i nadějný Bartoloměj Dach. Frýdek-Místek hraje ve velmi stabilní sestavě vedené Petrem Valáškem již několikátou sezónu a nejednou překvapil některého z favoritů. Protože ale okolní družstva sílí, není tak vyloučené, že se již letos namočí do boje o záchranu. Nováčkem v soutěži jsou Košice, které disponují pouze hráči nižších danových tříd, ale soupisku mají velmi vyrovnanou, a tak mohou své soupeře velmi trápit na spodních deskách.

Druhá liga by měla být stejně jako loni velmi vyrovnaná, o čemž svědčí i fakt, že všechny úvodní zápasy až na jeden skončily remízou. Nejrázněji za postupem vykročil Písek, který loni prohrál až barážové utkání. Na soupisku zařadil posilu z Liberce Jiřího Bartoše a určitě bude spoléhat také na Ladislava Kořana juniora. Nováček Weiqi Club Praha B těmto hráčům vůbec nestačil. Jeho výkony budou záviset i na tom, kdo zrovna „propadne“ z A-týmu díky sdílené soupisce obou družstev. Sestoupivší Real Brno by měl s tandemem Kachyňa-Šebela jednoznačně usilovat o postup. Stejně tak Praha-Můstek B s ženským duem Cao-Bártová. Ostravu posílil „otec ratingového systému“ Aleš Cieplý a nyní je tedy schopná postavit kompletně danovou sestavu. Černým koněm soutěže by měla být jako vždy Olomouc. I tentokrát zaskočila favorizovaného soupeře, když si kapitán Jakub Fridrich poradil s o šest tříd silnějším soupeřem. So-Imba ?! si tentokrát propojil soupisky se So-Imba O, takže těžko říci, jaké výkony od tohoto týmu očekávat. Zapomínat bychom však rozhodně neměli na Blansko. Kapitán Jaroslav Jiruše „nadraftoval“ do týmu legendární veterány z blízkého okolí. Za všechny uveďme Richarda Knechta a Petra Svaška. V této soutěži tedy rozhodně také bude na co koukat.

Třetí liga se letos rozrostla na 6 družstev. Také se utkají každé s každým, a tak si bohužel nezahrají 3. a 7. kolo. Favoritem soutěže by měl být jednoznačně nově sestavený tým Jazvece Bratislava, u něhož se uvažovalo o zařazení rovnou do druhé ligy. Na jeho soupisce nalazneme známá slovenská jména jako například Miroslava Poliaka. Na úroveň druhé ligy loni nestačilo PromoGo Praha a do sezóny nevkročilo nejlépe ani letos – prohrálo s B-týmem Písku. V Karlových Varech se rozrůstá počet aktivních hráčů, proto také velmi rádi využívají svůj B-tým, který se určitě porve alespoň o postup do baráže. Košice opět zřídili svůj B-tým především pro své mladé hráče. Rozhodně doporučujeme sledovat největší slovenský talent současnosti Olivera Semana. Znatelně se rozrostla soupiska i Ostravě, a tak si také pořídila druhé družstvo. Nalezneme zde hned několik téměř zapomenutých hráčů.

Pátá sezóna Ligy družstev opět slibuje skvělou podívanou. Při úvodním kole bylo v Českém pokoji na KGS přítomno přes sto hráčů. Na soupiskách se jich dohromady nachází dokonce přes 200. Hlavní cenou je bájný putovní pohár a věčná sláva. Komu se podaří trofej zvednout nad hlavu tentokrát?