V netradičním podzimním termínu se letos uskuteční světový amatérský šampionát. Čína byla vybrána jako hlavní pořadatel akce, nicméně tam stále panují silné kovidové restrikce a živé události se konají velmi zřídka. Proto se mistrovství odehraje online na Fox Go Serveru, což značně odradilo hráče nejen české absolutní špičky, ale z celé Evropy.

Českým reprezentantem bude Petr Cipra 3-dan, který se na Mistrovství světa představí přesně po třiceti letech. V roce 1991 totiž vyhrál Mistrovství Československa a v následujícím roce tak měl možnost vyrazit do japonské Čiby, kde skončil na 19. místě. Podobným umístěním by určitě nepohrdl ani tentokrát.

K akci nejsou k dispozici žádné webové stránky. Pouze informace od chaotických pořadatelů. Ti účastníky velmi svazují herními termíny, které příliš nereflektují časové zóny 45 účastníků. Náš reprezentant se měl v prvním kole utkat se stejně silným hráčem z Brazílie, který však nebyl spokojený s žádným určeným termínem partie vyjma evropského času ve 2:30 ráno. Organizátoři se tak místo nabídky jiného času, který vyhovuje hráčům a nikoliv pouze organizátorům rozhodli pro los mezi časem zvoleným Petrem a Brazilcem. Los dopadl šťastně pro našeho reprezentanta a z toho důvodu se Brazilec rozhodl pro automatickou kontumační prohru. Věříme, že v dalších kolech bude domluva s protihráčem i organizátory jednodušší. Partie se budou hrát až do 5. prosince. Držme palce Petrovi v následujících soubojích!

Update: Čínani po třetím kole konečně zaktualizovali webové stránky a losování včetně informací o hráčích je nyní k nalezení na tomto odkaze.

1. kolo:
Česko – Brazílie (Okawa Hiroaki 3-dan)

2. kolo:
Česko – Čína (Bai Baoxiang 8-dan)

3. kolo:
Česko – Turecko (Tugkan Eren 3-dan)

4. kolo:
Česko – Velká Británie (Scott Cobbold 3-dan)

5.kolo:
Česko – Guatemala (Julio Saquic Canil 5-kyu)

6.kolo:
Česko – Slovinsko (Andrej Kralj 3-dan)

Konečné výsledky:
1. Bai Baoxiang 8-dan (Čína) 6b.
2. (Korea) 5b.
3. Park Young-woon 7-dan (Hong Kong) 5b.
4. Thomas Debarre 7-dan (Francie) 5b.

23. Petr Cipra 3-dan (Česko) 3b.