Ač se to může zdát překvapivé, až do konce května musel letos čekat náš dlouhodobě nejsilnější hráč Lukáš Podpěra na svůj první domácí turnajový triumf. Pokud nepočítáme lednové finále Go Barona, které ale mělo ještě číslovku 2022, tak úspěchy zatím sbíral pouze v zahraničí. Doma slavil až o uplynulém víkendu v Bečově nad Teplou, kde papírové předpoklady proměnil v jasné vítězství.

Naproti tomu o druhé místo se spustil lítý boj – v hlavních rolích 5. danové Vladimír Daněk a Habu Koichiro. Druhé místo nakonec patřilo druhému jmenovanému. Ale spíše než to, bylo překvapivé, že tento dvojnásobný mistr Polska původem z Japonska do Bečova vůbec dorazil.

Jackpot mezi tříbodovými v podobě třetího místa nakonec bral Zbyněk Dach. Čtvrtý byl Michal Timko. Vladimír Daněk, ač prohrál pouze s prvními dvěma, byl nezvykle až pátý.

Kromě toho, že se jednalo spíše o neformální – byť slušně dotovaný – turnaj hraný v příjemném prostředí Bečovské botanické zahrady, stojí za zmínku ještě dvě věci:

První představuje ikonická fotka v záhlaví tohoto článku, kdy v posledním kole došlo k dvojutkání top zástupců tří generací – juniorský mistr republiky do 16 let Jan Komín (čelem vpravo) proti pětinásobnému mistru republiky a sedminásobnému Go Baronovi Lukáši Podpěrovi a juniorský mistr republiky do 12 let Bartoloměj Dach (čelem vlevo) proti dvanáctinásobnému mistru republiky Vladimíru Daňkovi. A nutno podotknout, že to rozhodně nebylo kvůli nedostatku silných hráčů na tomto turnaji, ale ze strany juniorů to bylo fakt poctivě vybojované. Doufejme, že podobných soubojů bude jen přibývat.

Potěšující však byl i naopak pohled na konec startovní listiny. Hned sedm hráčů v Bečově odehrálo svůj první ratingový turnaj. To se letos podařilo zatím pouze na turnaji v Blansku, i když by bylo dobré, aby se to stalo standardem.

Výsledky naleznete zde.