Již šestá sezóna národní soutěže družstev odstartovala letos na podzim. Tradiční úvodník sezóny se tentokrát posunul až do její poloviny, kdy tabulky nabírají již jasnější obrysy. Letošního ročníku se účastní 24 týmů, takže konečně byla plně obsazena kapacita třetí ligy. I zde se tedy hraje systémem každý s každým na sedm kol. Kvalifikační fáze se bude hrát až do jara. Následovat budou barážová utkání a v neposlední řadě červnové živé finále pro nejúspěšnější čtyři družstva.

Obhájci trofeje z brněnského klubu So-Imba opět postavily dvě družstva, které si rozdělili tři hráče národního týmu Jana Šimaru, Jana Prokopa a Ondřeje Krumla. Zatím se družstva S a O nachází na třetím a čtvrtém místě. V ani jednom ze tří zápasů totiž nepostavily nejsilnější sestavy, a tak nějaké body poztrácely. Kapitán pražského Můstku Vladimír Daněk přišel před sezónou o hráče z první desky, a tak se do čela na většinu partií nejspíš posune on sám. I tak však stále A-tým disponuje velmi silnou soupiskou a určitě bude chtít navrátit putovní pohár do jejich vlastnictví. Mnohem lépe než v minulých letech odstartoval Weiqi Club Praha a zdá se tedy, že by Lukáš Podpěra nemusel být po třech letech na finále pouze organizátorem… Zatím drží krok s vedoucím Můstkem. Ve všech partiích zatím zvítězil junior Jan Komín. Tyto čtyři družstva by podle papírových předpokladů měly vedoucí čtyři příčky udržet, avšak týmy ze spodní poloviny již nejednou ukázaly, že se s nimi musí počítat. Košice pokračují ve své remízové krasojízdě z minulé sezóny. Slovensku navíc roste nová hvězda jménem Ondrej Králik, který ukázal sílu nejen ve své vítězné partii s Ondřejem Šiltem. Ten navíc kromě této porážky v ostatních zápasech nenastoupil, i proto se zatím Karlovy Vary krčí u dna tabulky a spíše než na boj o postup to vypadá na souboj o udržení prvoligové příslušnosti. Union Plzeň se nakonec loni udržel v barážovém utkání, ale pro letošek přišel o dalšího silného hráče, a tak se vyšší ambice očekávat nedají. Jakub Mírka a spol. však v posledním kole urvali cenné vítězství proti Karlovým Varům. Největším překvapením dosavadního průběhu je však nováček z Písku, který při pohledu na soupisku měl být jasným outsiderem. Jak již tradičně byl však aktivní na přestupovém trhu a přitáhl hráče z Českých Budějovic Tomáše Lechovského, který by mohl být velmi platnou posilou. Uvidíme, zda se jim podaří třeba promluvit i do postupových bojů.

Nejnepředvídatelnější soutěží bude jako obvykle druhá liga, o čemž svědčí jasný pohled na tabulku. Na čele se zatím drží Ostrava, jejíž kapitán Aleš Rak dal opět dohromady velmi širokou soupisku. Sezónu rozjeli její zkušení hráči velmi dobře a mají tedy solidní šanci na premiérový postup. Nejlépe z nich zatím hraje Jiří Mamula. B-tým pražského Můstku se letos jeví ve znatelně lepším světle než loni. Zásluhu na tom mají i posily z bývalého matfyzáckého klubu Dominik Franěk a Michal Kovařík. Pokud budou nastupovat v nejsilnější sestavě, není vyloučený ani postup o patro výše. Blansko opět nasazuje soubor moravských legend a rozhodně by se rádi vyhnuli loňskému boji o záchranu. Nejsilnější hráč týmu Richard Knecht zatím skóroval ve všech třech partiích. Real Brno loni neuspěl v návratu do nejvyšší soutěže v baráži proti Plzni. Podaří se mu tam postoupit znovu i s velmi úzkou soupiskou? Brněnský patriot Ondřej Kachyňa opravdu mnoho možností nemá. Olomouc se zatím tradičně drží uprostřed tabulky, ale letos by mohla pomýšlet výše, protože se jí podařilo aktivovat více hráčů pobývajících v tomto městě a okolí, například Richarda Fouska. Kapitán Jakub Fridrich navíc výrazně pomohl Lize družstev i z organizačního hlediska. Jeho aplikace na automatický převod výsledků do tabulky šetří mnoho času a úsilí. Frýdek-Místek loni poprvé sestoupil z první ligy, ale zatím to na rychlý návrat nevypadá, příliš se jeho hráčům vyhrávat nedaří. Světlou výjimkou je však Michal Poláček, který v úvodním kole zaznamenal jednu z nejpřekvapivějších výher historie ligy (symbolicky o půl bodu). So-Imba ?! opět spojilo svoji soupisku s družstvem O. Zajímavou posilou se jeví internetový hráč Pavel Kotala a celkově má kapitánka Tereza Krumlová z čeho vybírat. Bratislava letos nasadila dvě družstva a to silnější pojmenovala trochu paradoxně „Pesimisti“. V minulém ročníku snadno proběhli třetí ligou, ale nyní poznávají vody o patro výše, kde čelí mnohem zdatnějším soupeřům. Také tento tým často nasazuje na vrchní desku ryze internetového hráče – Petera Gavalčina.

Třetí liga dostála velkého oživení nejen díky naplnění kapacity, ale také znovuzrozením družstva Pálavy Mikulov, od něhož se neočekává nic jiného než hladký postup. Zvlášť když tým nasazuje bývalé prvoligové hráče Martina Jurka a Zbyňka Dacha. Když rodinný klan doplníme nadějným Bartolomějem Dachem a velezkušeným Karlem Jurkem, můžeme se možná již v přespříští sezóně těšit na další zdatné družstvo v nejvyšší soutěži. Probuzení se dočkalo mladé družstvo PromoGo Praha, které v prosincovém kole uhrálo remízu právě s Mikulovem a zatím drží krok na čele tabulky. Své druhé družstvo pojmenovali bratislavští „Optimisti“, které si zatím vede velmi dobře, ale postup se od něj příliš neočekává. Nejširší soupiskou opět disponují Košice a nejspíš by snadno kromě B-týmu daly dohromady i C-tým. Nejzajímavějším hráčem na soupisce je jistě sedmiletý Szilárd-Mihály Papp 6-kyu, další velká naděje slovenského go. Zbytek tabulky je již poznamenán velkou rotací soupisek a bohužel také pár kontumačních výsledků. I tak je však skvělou skutečností, že tolik klubů postavilo více než jedno družstvo, a tak se dostanou do hry i hráči širšího kádru, čehož využívají například v Karlových Varech, jehož hráči dokonce loni hráli o postup v baráži.

Během podzimní části sezóny se již do ligy zapojilo přes 150 hráčů. Navíc se jich ještě mnoho neaktivních nachází na soupiskách. Sezóna pokračuje jarní částí již v lednu!