Turnaje v párovém go jsou celosvětově vnímány spíše jako přátelské setkání nežli vážný turnaj. Mistrovství světa v Japonsku udává tento směr například povinností pro účastníky hrát v národním kroji a především časovým nastavením turnaje: 45 minut a následná náhlá smrt. Národní mistrovství přejímá tyto časové podmínky, a tak vyvrcholení partií bývají plné zvratů, nutno poznamenat ke značnému nadšení diváků. V párovém go tedy není neobvyklé, že papírově slabší pár porazí favority turnaje (viz úspěch brněnského páru na ME).

Na MR v párovém go je letos přihlášeno 9 párů. Pojďme se na ně podívat podrobněji:

Klára Žaloudková a Jan Hora jsou pravděpodobně nejsilnější český pár všech dob. Proti kombinaci vychytralosti Jana a přizpůsobivosti Kláry se těžko bojuje. Jediný pár, který se jim blíží silou, jsou Adriana Tomšů a Lukáš Podpěra. Tento zamilovaný pár děsí soupeře obzvláště jejich jednotvárným stylem. Áďa zná dokonale všechny touhy svého partnera a je schopná brilantně pokračovat v tunelování území soupeřů.

V polovině přihlašovací listiny se nachází tři páry, které se určitě pokusí o útok na titul. Kamila Šamajová s Petrem Ciprou, Tereza Chládková s Janem Prokopem a Dita Vášová s Janem Šimarou. Síla těchto párů se pohybuje v okolí 1. – 2. danu. Dle názoru redakce z nich bude nejnebezpečnější pár Dita-Jan, protože hra bývalého mistra Evropy je čistá jako voda stékající z alpského ledovce, a tak bude pro Ditu velice snadné pokračovat v jeho myšlenkách. Ohodnotit zbylé dva páry se zdá obtížné. Tereza a Jan se budou pravděpodobně soustředit na obraty v koncovce, potažmo v neutrálech, zatímco Kamila s Petrem nejspíše rozpoutají složité boje již od začátku partie.

Tabulku uzavírají 4 páry s výkonností okolo 5. kyu. Těm redakce předpovídá především tuhé boje mezi sebou navzájem. Velikým překvapením MR je účast Kristíny Waczulíkové, která je známá spíše jako reprezentantka Slovenska. Naštěstí pro Ondřeje Kachyňu se ukázalo, že Kristína má i české občanství, a tak se může MRČR zúčastnit. Další sympatický pár je Anežka Bukovská s Dušanem Jánským bojující za mladou generaci českých hráčů. Hrají spolu již druhým rokem a jejich individuální zlepšení v roce 2016 jim výrazně zvedá šance na úspěch. Brněnský go klub bude tentokrát reprezentovat šarmantní Tereza Vlčková s Ondřejem Krumlem a budou se nejspíše nejvíce soustředit na bitvu proti Ireně Hrbkové s Ivanem Kostkou. Tento prestižní souboj bude s trošičkou štěstí doprovázet dobrá nálada zaručená skleničkou whisky.

Pokud budete mít cestu kolem, tak se určitě stavte do klubovny YMCA na Kounicové 3 a nasajte příjemnou náladu vanoucí se z párového go.

  1. Klára Žaloudková – Jan Hora
  2. Kamila Šamajová – Petr Cipra
  3. Adriana Tomšů – Lukáš Podpěra

Kompletní výsledky

Pěkné fotky od Jardy.

Velké díky patří Slávkovi Zmekovi za organizaci turnaje, který proběhl v klidných prostorech a za velice příjemné atmosféry.