Dnešním dnem odstartovalo dlouho očekávané Mistrovství Evropy juniorů v Praze. Český organizační tým přivítal během včerejšího odpoledne přes 200 účastníků z 16 zemí. Samotného turnaje se účastní 114 hráčů, kteří se spolu utkají o juniorské tituly mistrů Evropy ve třech kategoriích – U12, U16 & U20. Český reprezentační tým se skládá z dvanácti juniorů pod vedením zkušeného vedoucího Lukáše Podpěry 7d, přičemž polovina z našeho týmu je nasazena v TOP skupinách svých kategorií.  Po kolech se budou moci hráči zúčastnit také vedlejšího Pairgo turnaje.

Kategorii U12 dominuje zázračný Turek, Alper Sulak, který ve svých 8 letech drží titul šodan. Jedná se tak i o nejmladšího hráče, kterému se podařilo uhrát si danovou třídu v Evropě. Ztěžovat mu budou boj o titul mistra však i další talentovaní hráči mezi nimiž máme i našeho reprezentanta Bartoloměje Dacha 6k.

Nejpočetnější kategorie U16 bude o něco vyrovnanější. Ačkoliv favoritem turnaje bude bezpochyby Vsevolod Ovsiienko 4d v závěsu za ním můžeme vidět hned několik hráčů, kteří si bezpochyby brousí zuby na titul mistra či mistryně. I v této kategorii máme hráče v TOP skupině. Jan Komín 5k startuje  jako 16. hráč TOP skupiny a věříme tak, že by i on mohl promlouvat do konečného pořadí.

Poslední kategorie U20 se skládá ze známých jmen silných hráčů i na evropské go scéně. Boj o titul spolu svedou bezpochyby Arved Pittner 5d, Denis Dobranis 4d a Davide Bernardis 4d. V této kategorii bude bojovat v TOP skupině také nejvíc Čechů. Dita Vášová 1d, Leon Defer 1k, Robin Popov 2k a Rostislav Litovkin 2k budou bezpochyby taktéž promlouvat do bojů o titul.

Kromě kvalifikace na Mistrovství světa v kategoriích U12 a U16, které se bude letos konat online a kvalifikuje se 6 prvních hráčů v každé kategorii, mohou hráči získat vouchery na výukové lekce Guo Juan, přístupy k AI sensei, komentované hry profesionálů či poukazy na pobyt v mezinárodní škole go v Jeně.

Kategorie U20 bojuje o kvalifikaci na Globis Cup, který by se měl uskutečnit naživo v Japonsku, avšak organizátoři zatím definitivně akci nepotvrdili pro tento rok. Další velmi hodnotnou cenou kromě voucherů v této kategorii jsou soukromé lekce s profesionálním hráčem Choi Cheol-hanem 9p.

Rádi bychom poděkovali všem sponzorům bez kterých by tato akce nebyla možná. Jmenovitě: Hlavní město Praha, Evropská federace go, Moyo holding, Česká asociace go, AVE Kontakt, Mezinárodní škola go v Jeně, AI Sensei, Světová asociace Pair-go,  Guo Juan go škola, Awesome Baduk

Držte našemu týmu palce!

Průběžné výsledky

Fotogalerie – Jaromír Šír

Fotogalerie – Jaroslav Kotowski

Fotogalerie – PairGo