Blíží se začátek školního roku, a proto nemůže chybět tradiční výzva: Pojďte založit kroužek go! Letos navíc výbor ČAGo uvažuje o inovaci: Za vedení kroužku vás odměníme částkou 500 Kč za lekci!

Z nedávného workshopu na téma jak získávat nové hráče totiž vyplynulo, že možná než získat nového hráče go je těžší získat někoho, kdo by kroužek go založil a dělal na něm lektora. Zároveň jeden nejmenovaný nadšený goista přišel s myšlenkou, že by lektorování lektorům zaplatil. Skvělá nabídka, jen ti lektoři nám chybějí.

Lektorování kroužků go může být skvělou brigádou pro studenty, ale věk nehraje roli. Důležité je nadšení. Kromě výše zmíněné odměny může ČAGo poskytnout propagační materiály a případně půjčit hrací soupravy. Pokud máš chuť do toho jít, ale nevíš, jak na to, není problém tě trochu zaškolit.

Máš-li zájem to zkusit, budeme rádi, když nám do 5. září napíšeš buď na vybor@goweb.cz, nebo dolu do komentářů, že do toho jdeš. Detaily doladíme individuálně.

Tato akce má ale také druhou stránku – jak na to získat peníze? Spousta goistů si určitě řekne: Na lektorování nemám čas, ale na lektory rád přispěji. Ostatně loňský crowdfundingy na ukrajinské juniory a na mistrovství republiky ukázaly, že mezi hráči go je spousta těch, kteří rádi ušlechtilé věci podpoří. Složíme se i tentokrát?

Dar je možné poslat na transparentní účet ČAGo 2001135934/2010, popř. je možné zaplatit kartou přes platební bránu platby.goweb.cz. Do poznámky prosím uveďte, že se jedná o dar na lektory. Případně je možné použít tento QR kód:

Je samozřejmě možné, že lektorů bude více než peněz, nebo peněz více než lektorů. Pak bychom to jako výbor s lektory a dárci konzultovali. V první fázi jde o to projekt vůbec rozjet, byť třeba s méně lektory, než bychom si přáli. Hlavní je udržet systém odměňování lektorů do budoucna a postupně „nabalovat“ další zájemce.

Důvody, proč kroužky go opět rozhýbat, jsou nasnadě: Zaprvé potřebujeme rozšiřovat hráčskou a členskou základnu. Sice se zdá, že jsme se definitivně odrazili od covidového dna 2021. Přesto ambice výboru jsou vyšší než stagnovat na úrovni, na níž jsme byli krátce před covidem.

 

 

Druhý důvod je skrytější: Právě teď se rozhoduje o tom, jak bude české go za 10-30 let silné. Podíváte-li se na celou současnou českou špičku až na legendy jako Vladimír Daněk nebo Petr Winkelhöfer, tak všichni začali hrát v dětském, nejpozději v juniorském věku, a to často právě v kroužcích. Bylo to zhruba mezi lety 1995-2005, tedy v době, kdy kroužků u nás působilo více než dnes. Není to lehká cesta. Mnoho dětí odpadne a vychovat špičkového hráče většinou trvá deset a více let. Ale pokud se chceme i v budoucnu těšit z výsledků Ondrů Šiltů, Lukášů Podpěrů, Janů Šimarů a dalších, jiná cesta není.