Před nedávnem vyhlásil výbor ČAGo program podpory lektorů go Buď lektorem – Podpoř lektora. Potěšující je, že se už i díky tomu rýsuje několik nových kroužků. V posledních letech zdaleka nejvíce práce s dětmi odvedlo pražské PromoGo Jany Hricové, za což jí samozřejmě patří dík. Ale pokud se má go u nás rozvíjet, je potřeba ho nastartovat i v dalších městech a ve větší míře.

Znovu založit kroužek go pro děti se v Písku chystá Luděk Žďánský. Probíhat bude v Základní škole Josefa Kajetána Tyla. A proslýchá se, že by to nemusela být jediná aktivita píseckého klubu go tímto směrem.

Naopak téměř netknutý hrou go je Sokolov, kde už od příštího týdne rozjíždí kroužek Karel Wälzer. Probíhat bude v městské knihovně, v níž se letos v únoru konal i historicky první sokolovský turnaj.

Kroužek by měl vzniknout i v nedalekých Karlových Varech, kde je ještě potřeba doladit některé detaily.

Zájem projevily také Teplice prostřednictvím Romana Steigera, kterého někteří služebně starší členové ČAGo možná pamatují. Klub v tomto městě v podstatě skončil zhruba před 15 lety. Bude skvělé, pokud se ho podaří obnovit. A jestliže k tomu pomůže i dětský kroužek, bude to ještě skvělejší.

Pozadu nechce zůstat ani Praha, kde je několik zájemců o vedení kroužků. Ale i tam se ještě ladí jednak časové možnosti lektorů, jednak místa konání.

Kromě toho se přihlásilo i několik lidí, kteří nemají úplně čas a možnost si svůj kroužek zařídit, ale jsou ochotni s nějakým kroužkem případně pomoct. To vedeme v patrnosti.

Nutno zároveň zdůraznit, že akce Buď lektorem – Podpoř lektora není tímto u konce. Pokud kdokoliv kdykoliv v jakémkoliv městě chce udělat kroužek pro děti a mládež, bude velmi vítán. ČAGo může lektora podpořit nejenom příspěvkem 500 Kč za lekci, ale také propagačními materiály, hracími soupravami, ale i jinak.

Tato cesta je samozřejmě náročná. Ale pokud chceme, aby české go bylo za deset, dvacet, třicet let silné – jak do počtu, tak do kvality – jiná možnost není.

Závěrem je potřeba také poděkovat sponzorům, kteří na tento program již přispěli, jmenovitě Ivanovi Broulíkovi a Godó, z. s. Ani v tomto ohledu nyní akce uzavřena, spíš naopak. Přispějete-li proto na ni alespoň drobnou částkou, budeme rádi!

Veškeré informace – jak se zapojit i jak přispět – jsou v tomto článku.