Po vánoční přestávce se goistická pomyslná lokomotiva opět rozjíždí na plné otáčky. Příští týden nás čekají hned tři dvě příjemné akce, match ME týmů proti Polákům,(ve středu) a turnaj v Olomouci o víkendu. Příští středu (24. 1.) pak lekce tajuplného Jana Hory.

Po úspěšném 4. kole proti Srbsku, kde výborně zaskočili Vladimír Daněk, Martin Jurek a Petr Kouba, se český tým opět vrací ke své tradiční sestavě. Polsko rozhodně nebude snadný oříšek a v tomto zápase musíme nutně vycházet z bodů na 3. a 4. desce.

Jan Hora se utká s Leszkem Soldanem, o kterém Vít Brunner 4-dan (momentálně na výzvědách v Polsku) hovoří uznale. I přes ratingový rozdíl, který přeje našemu kapitánovi, musíme být ostražití: skóre vzájemných partii z turnajů je vyrovnané (1:1) a Leszek je zkušený harcovník.

Ondrův soupeř Habu Koichiro je sympatický hráč, který se v go-komunitě také pohybuje spoustu let. Jeho ratingový vývoj našeptává, že se jeho go za posledních 20 let příliš neposunulo, a tak by měl být Ondra favoritem. Na druhou stranu by měl mít Ondra na paměti Koichirův skvělý výkon z loňského Korea Prime Minister Cupu, kde porazil Lukáše Podpěru.

Jan Prokop bude mít před sebou Stanislawa Frejlaka (předehrávají v neděli 18:00), který nejenže se go věnuje a rating mu v posledních dvou letech lineárně vystoupal z 2400 na 2625, ale také ve vzájemných partiích nad Jankem vede 2:0. Hra obou hráčů je velice silně založena na propočtu, a tak můžeme očekávat celopartiový boj „tělo na tělo“. Když je Janek ve formě, tak může rivalizovat nejlepším evropským hráčům a rozhodně se jako náš Mistr republiky nikoho nemusí bát, tak mu pořádně zafanděme.

Nejobtížnější úkol má před sebou již tradičně Lukáš Podpěra. Polský titán Mateusz Surma vede ve vzájemných partích nad Lukášem 9:5 a jeho rating v posledním roce vystoupal nad amatérská oblaka do výše 2753 metrů. Lukášovi však bije srdíčko pro český tým a kromě prohry s Dai Junfuem, kterou těžce nesl, nás ve všech zápasech podržel. Především jeho trošičku šťastlivá výhra nad Ali Jabarinem vzkřísila naše naděje na postup a můžeme se spolehnout, že dá i do této partie všechno!

Když přijdete v úterý fandit, určitě zažijete dechberoucí podívánou a klukům to dodá na odvaze!

Česko Polsko 3:1
1. Lukáš Podpěra 7-dan (Lukan) Mateusz Surma 1-pro (drakula95) W+R
2. Jan Prokop 6-dan (krabicka) Stanisław Frejlak 6-dan (Siasio2) W+5.5
3. Ondrej Kruml 5-dan (scurge10) Koichiro Habu 5-dan (HabuK) B+R
4. Jan Hora 6-dan (JanHora) Leszek Soldan 4-dan (Lesio) W+32.5